Alla dessa magnifika kvinnokroppar

Det här med kvinnlighet och utseende är något jag funderat en del kring ett par veckor. På sommaren får våra kroppar möjligheten att släppas ut i all sin härlighet och glans på de svenska badstränderna. Då märker du att det finns verkligen alla typer av kroppar. Vilken härlig mångfald av kvinnokroppar som finns därute!

En gång i somras vågade jag mig till och med till en strand där kvinnor fick bada precis så som Gud hade skapat dem. Jo, jag tyckte nog det var lite obekvämt att gå runt där med tuttar och fiffi ute i det fria men samtidigt så härligt att få se riktiga kvinnokroppar. Kroppar som levt, använts, arbetat och kanske givit liv till en eller flera nya människor. Alltså kvinnans kropp är ju helt enormt magnifik ändå!

Men det är långt ifrån alla som vill gå till en strand eller ens vill klä sig i tunna sommarkläder som förfasar sig över att den varmare årstiden nalkas. Kvinnor som inte känner att de duger eller passar in. Kvinnor som inte vill gå på badhuset eller till stranden med sina barn för att dom skäms över hur dom ser ut. Kvinnor som inte vill visa sin kropp för den personen som de valt att dela sitt liv med som ständigt skyler sig i stora kläder och noga stänger dörren då de ska ta ett bad.

Häromveckan såg jag dokumentären Embrace som skapats av kroppsaktivisten och fotografen Taryn Brumfitt.

Hennes egen berättelse om hur hon föraktade sin kropp och vantrivdes något fruktansvärt med sig själv efter att hon fött sitt tredje barn och då bestämde sig för att ställa upp i en bodyfitnesstävling. Hon tränade hårt, nådde sitt mål och insåg på tävlingsdagen att hon ändå inte blev lycklig eller nöjd med sin kropp. Och framförallt var det inte värt det! Att hela tiden tänka på mat och träna endast för att se ut på visst sätt och nå sin ”drömvikt”; Det var inget liv som hon ville leva. Så hon började att äta normalt och träna för att må bra och ha en stark kropp som orkade med vardagen med barn och arbete (Dessutom har hon sprungit några maraton!). Inte en kropp som var till för att ”pleasa” någon eller vara ett vackert objekt som andra kunde beundra.

För det mina vänner, att behaga andra, det är inte kroppens syfte! Kroppens syfte är att vara vårt hem under vårt jordeliv, en fantastisk skapelse med magnifika funktioner.

Att så många av oss (inklusive mig själv) stundtals eller under hela sitt liv går runt och är missnöjda med sin kropp det är liksom inte okej. Vi behöver alla träna på att omfamna och acceptera hur vi ser ut. Men det är sannerligen inte lätt då vi ständigt matas av media med falska bilder av kvinnokroppar. Där unga tjejer kan ha som mål att ha ett ”tigh gap” dvs. ett mellanrum mellan sina lår då en står upp och fötterna är hopställda. Vad är det för sjukt mål?!

För några dagar sedan satt jag och pratade med en vän till mig som fick operera bort sitt ena bröst på grund av bröstcancer. Hon sa att hon fick träna på att se sig själv i spegeln och lära sig att älska sig själv igen. Att omfamna den hon är oavsett hur hon ser ut. Med eller utan bröst så är hon ändå en kvinna och en person som är helt igenom fantastisk för den hon är. Kvinnor som hon och de kvinnor som Taryn Brumfitt presenterar i sin dokumentär ger mig perspektiv på vad som egentligen är värt att satsa på när det handlar om kroppen. Att ta hand om den och försöka må så bra som möjligt!

Snälla kvinnor därute kan vi inte bara komma överens om att inte prata om mat, vikt och utseende på ett destruktivt sätt? Vi kan väl hjälpas åt att lyfta fram varandras skönhet och kvinnlighet precis som vi är! Jag har två döttrar som jag vill ska älska sig själv och se på sig själva med stolthet, som aldrig någonsin ska behöva fundera över något så sjukt som ”thigh gap”.

Ja, gode Gud, hjälp oss att vara bra förebilder och morsor för den här nya generationen kvinnor. Så att dom kan omfamna sin kropp precis sådan som den är.

2 kommentarer

  1. Heja! Jobbar på detta själv. Framförallt att inte skämmas för att kroppen ser annorlunda ut efter två graviditeter. Det är ju frickin amazing att kroppen klarat av detta och så ska man (jag) racka ner på den för pösmage och bristningar. Älska mammakroppen! ❤️

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *