Sommaren 2018

Ganska tidigt insåg en att sommaren 2018, det kommer nog bli en sommar att minnas. Jag tycker det är härligt att alla, oavsett om man lämnat landet eller inte, verkligen fått njuta av värme i sommar. Mamma brukar prata om sommaren 1982 (det år jag föddes) – för då var alla solbrända in i oktober. Så lär det väl bli i år också, gissar jag?

Alla somrar är inte fantastiska. Och det har egentligen ganska lite med vädret att göra. Jag minns sommaren 2008 då jag var nyopererad och svag, eller 2009 då jag plötsligt blev akut sjuk och fick ligga inlagd stora delar av sommaren. Eller sommaren 2010 då vi bara var ledsna hela tiden. Och så minns jag sommaren 2013 när Ture hade kolik och jag typ inte minns någonting. Eller somrarna 2014, 2015, 2016 och 2017 då jag bara varit så himla himla trött och inte önskat något hellre än att få sova en hel natt.

Men så sommaren 2018. Jag minns att min syster sa, när hennes yngsta fyllde tre år att ”nu är vi ute ur tunneln”. Och kanske är det att vara ute ur tunneln som vi erfarit. Vi har sovit gott. Inte haft det så hysteriskt intensivt som de senaste somrarna. Ja, jag känner mig faktiskt utvilad! Och antagligen är det det som varit det bästa med den här sommaren, bättre än vädret och bättre än den fantastiska resan vi gjort.

Fotbolls VM gav juni en inramning av fest och gemenskap.När Sverige vann åttondelsfinalen var vi ett stort gäng i vår källare som avnjöt matchen.

På midsommar åkte vi till Torpkonferensen och sov några nätter i tält. Det var lite roligt och mest jobbigt. Här hjälper Sixten farfar som säljer böcker i stallet, gulligt att de gör likadant med sina händer. De är väldigt lika de här två, och Sixten heter Willy i andranamn efter farfar.

Efter någon lugn vecka hemma gav vi oss iväg på vårt stora äventyr. Det inleddes tillsammans med hela stor-familjen Svahn utanför Århus på Jylland. Vi är 25 personer i storfamiljen så det är nästan som att vara på läger. Det finns kusiner i åldrarna 1-18 år och vi turas om att laga mat men i övrigt är programmet väldigt öppet och fritt.

En dag åkte jag, Christian och Ture in till Århus och gick på konstmuseum. Väldigt härligt och inspirerande!

Och en dag gick vi på Djurs sommarland. Det var SÅ fint och roligt och vi hade en toppendag. Bosse var så slut att han somnade i mina armar på väg hem.

Men det viktigaste på Danmarksresan var ändå krabbfisket. De är jättelätta att fånga och barnen tycker det är superroligt. Love och Sixten satt fyra timmar i sträck en dag.

Men mest blev det strand och bad förstås. Det bästa med veckan var att jag var så glad. Jag var på bästa stället i menscykeln och en sån enkel sak kan göra hela skillnaden.

Men jag kan ju inte berätta om den här sommaren utan att nämna bilen… Jag och Christian har efter ett helt år av samtal och diskussioner gjort ett lite annorlunda bilköp. Vi har blivit med Tesla. Och ja, vi jobbar deltid båda som folkhögskollärare – så ekvationen får ni göra. Men planen är ett dyrt köp (men den är begagnad förstås!), som långsiktigt kommer att betala sig genom att drivmedlet är väldigt mycket billigare och ibland (som på hela vår Europaresa) helt gratis. Men främsta förklaringen är nog min mans stora teknikintresse eller att han är en ”teknikpositiv miljömaterialist” som han kallar det själv. Och jag kallar honom för ”tsunamin”.

Men rolig upplevelse att köra långt utan att släppa ut avgaser! Bilkörandet får lite annan karaktär med planering av laddstopp längs vägen. Här är vi någonstans i Tyskland och leker ”under hökens vingar” medan vi laddar bilen.

Jo för efter Danmark så begav vi oss vidare, ännu längre söderut. Och det blev många timmar i bilen. Här byter jag blöja längs med en motorväg i Frankrike.

Det gick SÅ bra för barnen att sitta still länge. De var ju helt slut efter all kusinlek i Danmark. Och jag tyckte det var så oväntat mysigt att sitta inklämda bredvid varandra. Men ibland flippade alla förstås.

Men vad gjorde det när det här var vad som väntade oss? Hela min familj och ett stort härligt hus i närheten av Barcelona.  Det var en av de saker min pappa hade uppmanat oss att göra innan han gick bort för 1,5 år sedan. Jag vill att ni ska åka till Spanien alla tillsammans, haha ja han fortsatte peka med hela handen även efter sin död, min finaste pappa.

Så härliga middagar med storfamilj igen. Här är vi 8 kusiner mellan 3-18 år. Sixten lärde sig simma och vi åt världens godaste aioli.

Och så en och annan stadstur. Det var nästan mer lagom varmt än i Sverige, sisådär 28 grader. Det var fina dagar, men här hamnade mina sämsta dagar i menscykeln. PMS och mens och så tillsammans med hela sin familj. Ja, jag var inte världens charmigaste hela tiden.

Och när min familj träffas så springer vi. Min brorsa fick upp oss klockan 07 för att parera värmen och vi gav oss ut på tuffa pass i bergen, perfekt träning inför fjällmaraton.

Och så begav vi oss hemåt. Vi hade bokat hotell i en mindre stad i Frankrike som heter Nancy. Där stannade vi i två dagar och turistade lite, och blev lite kära i Frankrike.

Ture och jag fick världens utskällning av en brittisk kvinna när jag lät honom kissa på en halvoffentlig plats. Vi hämtade oss efter en stunds tårar från oss båda.

Efter cirka 650 mil gjorde vi vårt sista och bästa laddstopp utanför Värnamo.

Eftersmaken är stor tacksamhet!

8 kommentarer

  1. Amen visst är det så härligt när man märker skillnaderna på somrarna? Om man är fortsatt död efter en sommar eller om man faktiskt återhämtat sig. Typ 🙂 Så härligt ni verkar haft det!

  2. Älskade Bettan; fint!
    Imponeras av att ni orkar träffa så mkt folk när ni är lediga. Hur planerar ni dagarna när ni är så många på samma ställe? Jag får typ andnöd av sånt. Älskar bilder och jo lite kär i er bil utan att ha träffat den 🙂

    1. Haha, ja du kan få vara kär åt mig =) .
      Det är väldigt stor frihet i båda våra familjer, så man gör lite vad man vill om dagarna. Så det går att dra sig undan. Men jag blir sällan trött på många människor. Men dagarna i bilen var perfekta för att ladda om.

  3. Berättade för Emil om er Tesla. Han läste inlägget men blev rätt besviken på kommentarsfältet där inte nån nämner bilen. Haha!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *