Ut ur ekorrhjulet

Det är väldigt mycket vardag nu. Grått och ja, vardag.
Jag hör många som klagar och suckar över sina liv. Hur mycket det är, hur trångt det känns, hur stressigt. De sista dagarna har jag nästan känt mig lite provocerad – men hoppa ur ekorrhjulet då! Ingen tvingar dig vara kvar!

Ibland pekar människor på mitt och Christians liv och tycker – ni har det ju så lätt. Vi jobbar på den orten vi bor på. Vi jobbar på samma arbetsplats och träffas därmed ovanligt mycket. Vi kan hämta barnen tidigt, för båda jobbar deltid.

Och ja. Jag är SÅ otroligt tacksam för att vi har det så som vi har det. Men det är ju ingenting som bara hänt. Vi har gjort aktiva och ibland smärtsamma val för att ha det liv vi har.

Idag vill jag peppa för att lyfta blicken och se; vilka förändringar går att göra för att få mer luft i systemet. Våga bryta upp. Byt jobb. Gå ner i tid. Gör de förändringar som krävs – men vägra lev på år efter år på knäna.

Vi är inte offer i våra vardagar. De blir inte bara. Vi väljer de liv vi vill leva.

Ps. Jag vet förstås att det finns massor av saker vi inte väljer som vi ej kan rå över. Men det vi kan välja det kan vi faktiskt välja.

En print gjord av Ellen Vingren.

12 kommentarer

 1. Å så bra!
  Läste överskriften och vände mig t Andreas och sa halvt på skämt att ”se detta är nog profetiskt” (vi hade just diskuterat lite framtidsgrejer). Och visst! Kanske inte ska kalla det just profetiskt – men hur som helst mitt i prick!
  Håller med så att jag spricker!
  Och samtidigt så vet jag ju också att det kan vara så svårt så svårt.

 2. Vad bra att du belyser detta! Vi behöver lyssna på kroppens och själens signaler!

  Sen tycker jag att ibland får vardagen kännas lite tung ändå, särskilt vintertid, utan att det är något som vi gör fel eller borde ändra. Jag och min man jobbar t.ex. inte så mycket men det känns stundtals rätt tungt att dra runt vardagen med barnen ändå, när de inte vill somna (idet ena fallet)/vaknar på nätterna (i det andra fallet), krånglar med maten och det är mycket konflikter överlag. (De är 1,5 och 4,5 så förhoppningsvis lättar det lite med tiden.)

  Men jag håller i grund och botten med dig! Tack för att ni hallelujamorsor fortsätter skriva!

  1. Åh, ja visst kan det vara tungt ändå. Jag har också tyckt att denna veckan varit väldigt tung. Men om det finns saker att göra för att göra det mindre tungt önskar jag att jag gör det. Som att avhålla oss från att renovera. Det har vi blivit bättre och bättre på. Det är liksom en sak som känns som blir en tung sten och stress för de flesta barnfamiljer, dessa renoveringar.

 3. Mitt uppe i dessa tankar nu. Jobbar femtio och är f-ledig femtio (har två förskolebarn). Just nu har jag två lediga dagar i veckan och älskar det. Men idag meddelade chefen att min halvtid kommer fördelas på fyra dagar från februari. Har kontrat med att jag tar f-ledigt så många procent som krävs för att få två lediga dagar, men det enda som kommer hända är att mina kollegor får jobba hårdare och jag blir impopulär (förutom min och min familjs jättevinst).
  Jag lever inte i nåt ekorrhjul, men blir ändå bara så besviken på hur svårt det är att styra och välja trots att vi sparat dagar och så där. Trivs egentligen i mitt yrke, men tänker febrilt på vad jag ska göra istället för mer flexibla tider…
  Helt med er!

  1. Alltså så tråkig inställning från din chef! Förstår att det kan vara ett svårt pussel att lägga som arbetsgivare, men att forcera sina anställda på det sättet betalar sig ju aldrig i längden. Nej ibland påverkar yttre omständigheter en mer än en önskar…

 4. Att jobba heltid vet jag inte om jag någonsin vill göra igen! 80% är det mesta jag vill jobba. SÅ värt att ha en ledig dag!

 5. Åh vad jag håller med, särskilt om att avstå från renoveringar. Vi har haft en intensiv renoveringsperiod. (både jag o min man älskar att renovera och köpte ett hus med stora renoveringsbehov) fast det visade sig vara betydligt fler renoveringsbehov än vi trodde.
  Det har resulterat i att vi fortfarande efter över två månader bor i gästsängar i gillestugan. Vi har en paus i renoveringen för att få lite julefrid o nya krafter. Samtidigt som vi myser över allt vi faktiskt har hunnit och orkat renovera. ”bara” sovrummen (5/6 st beroende på hur man räknar) och köket kvar.
  Men en del av mig längtar verkligen tills vi har ett sovrum med riktiga sängar igen.

 6. JA! Tror mycket på att välja en riktning och att låta stora och små val påverkas av den. Så bra formulerat att det vi kan välja kan vi faktiskt välja. Jag blir som många gånger tidigare utmanad, uppmuntrad och peppad av det du skriver.

  Och lyssnade på senaste poddavsnittet igår, så bra ni är! Vill höra mer från er, snart!

 7. Vi väljer verkligen de liv vi lever! Hoppa av ekorrhjulet är det bästa som hänt! Numera sjunger vi långsamhetens lov 🙂

 8. Så viktigt! Detta har Christofer och jag pratat om många år, hur viktigt det är för oss och att vi ständigt ska ställa frågan hur vi vårt liv ser ut just nu, vart vi är påväg, och vad vi tycker om det, hur vi ska prioritera bättre osv. Det har hjälpt oss mycket. Sen har vi ju gjort en del fel längs vägen förstås (typ mega renovering samtidigt som tvåan kom ?). Tror vår generation ändå har lättare att bryta invanda men negativa mönster. Min erfarenhet är att våra föräldrarnas generation är mer konservativa, DÄR har jag verkligen känt den där frustrationen som du beskriver…

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *