En lärares guide till galaxen. Typ.

Jag märker hur insyltad jag är i skolvärlden och hur lätt det är för er föräldrar som inte jobbar i skolans värld att… inte vara det. Därför tänkte jag ge lite tips som för mig blir lite väl självklara, då jag jobbar med vissa av grejerna dagarna i ända!

Har du ett barn med någon funktionsnedsättning? Eller har du ett barn som är above averege i sin klass? Då kanske något av dessa kan vara givande.

Ja, jag är en kvinna av den digitala världen och jag anser både som förälder och lärare att det är viktigt att leva i den värld våra elever lever i. Sedan ska jag inte sticka under stol med att säga att jag själv tycker det är väldigt roligt själv.

 1. Jag hör hur föräldrar i sorgens anda beklagar sig över sina barn som gärna vill sitta och spela vid datorn ”hela tiden”. Försök ta tillvara på det istället för att trycka undan det! Bra appar och spel för att utveckla det matematiska tänkandet och programmeringsfärdigheter är:
  Nomp – detta jobbar min kollega mycket med. Han menar att här kan eleverna nå olika nivåer i sin egna takt samt välja vilket område inom matte man vill utvecklas i eller behöver träna mer på.
  Scratch jr – är en app som även mina kids fått prova på (och som används mycket i skolans värld, om de nu kommit så långt…). Den kan du göra riktigt enkel programmering men det går också att avancera ganska rejält. Och jag kan lova dig – du behöver inte kunna ett jota. Barnen lär sig direkt!
  Minecraft – need I say more?
 2. Språk, engelska eller svenska kommer nu då! Engelskan jobbar jag själv med och det finns hur mycket appar som helst man kan utforska. Men för inlärning skulle jag rekommendera till exempel:
  Quizlet – Om inte barnens lärare använder det (like I do) så kan barnen själva skapa konton och lägga in sina glosor till exempel. Här finns många olika sätt att lära sig orden på och det går att göra tester. Det blir såklart mer arbete. Annars kanske ni kan tipsa er eng-lärare att lägga in barnens glosor så att de kan träna hemma. Jag brukar snappa ut den här länken till mina elever. Jag kan säga att antalet fler intränade glosor har ökat den här hösten 😉
  Stop motion – en rolig app där barnen kan göra egna filmer av saker istället för sig själva. Snacka om att använda sin kreativitet! Detta har vi använt mycket på skolan också.
  Book Creator – tycker ditt barn om att göra storys? Kanske behöver hen träna på att skriva lite mer? Den här appen är en rolig app där det faktiskt blir en bok av det. Man gör sida för sida och kan sedan skriva ut den.

Glöm inte heller att, har du ett barn med svårigheter eller ett barn som behöver utmanas – var inte rädd för att vara på lärarna eller rektorn. Det är typ… vårt jobb 🙂 Sedan kan det göras bättre och sämre! Men vi föräldrar har ett enormt ansvar också, och kanske något ovan kan vara till lite hjälp.

/Filippa

4 kommentarer

 1. Kul inlägg! Jag kör samma tänk till förskolan. Har jobbat en del med programmering med 4-5-åringar och de är superduktiga!

 2. Jag tycker det är så svårt det här… Introducerade min 4 åriga son för spel på plattan för ca en månad sedan. Och sedan dess har vi bara hört tjat från det att han vaknar till han lägger sig om att han vill spela. Jag tycker det känns så tråkigt. Att något som skulle vara lite roligt och utvecklande leder till tjat dagarna i ända. Nu har han av olika anledningar inte spelat något alls denna veckan och tjatet har minskat.
  Hur tänker ni kring detta? Ni som är ”spel och plattpositiva” i brist på bättre ord. Hur ska man agera?

  1. Jag tror och upplever att det Elisabet och hennes familj gjort verkar vara ett vinnande koncept. Vi har gjort liknande och tjatet har minskat markant. Alltså, bestämma en tid/dag då det är fritt att spela. Resten av tiden/dagarna får man inte spela och så småningom verkar detta koncept gå in 🙂
   Jag tror det är superviktigt med riktigt tydliga ramar. Och sen då vara stenhård på att hålla dom! Hoppas ni hittar en väg som funkar!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *