Jag får inte ihop det

Hela veckan har jag funderat över saker kring vårt hus – jag och Christian har pratat fram och tillbaka om vilka renoveringar som står på tur. Ny varmvattenberedare eller det ofräscha badrummet på övervåningen? Byta ut dörren som glappar eller ny köksfläkt? Vi tycker det är roligt att tänka på sånt och prata om sånt. Och när vi inte pratat har jag tänkt och funderat.

Så skulle jag handla på citygross idag. Och på väg in med vagnen framför mig och tankarna på allt som ska handlas så stannar jag plötsligt upp. För platsen han brukar sitta på är tom. Mannen som tigger. Han är inte där.

Och lite skamset går jag in och börjar fylla min vagn. Hade jag reagerat om han suttit där? Eller var det frånvaron av honom som fick mig att haja till? Tankarna rör sig till andra plaster där jag brukar möta människorna som tigger och ja, de har nog blivit färre det senaste året. Innebär det att fattigdomen i östra Europa minskat? Det vet jag inte. Men jag tror inte det.

Och som i en handvändning så känns varje renovering så oerhört självcentrerad och oviktig. Gripen i hjärtat av den här världens orättvisa. Och hur svårt det är att leva som efterföljare till Jesus när man samtidigt befinner sig i nån slags kärnfamilj och medelklass. För återigen vill jag bara sälja allt jag äger och flytta till en rumänsk by och hjälpa utsatta barn. 

Hur svårt är det inte? Att bevara sitt hjärta mjukt och varmt. Att tillåta sig känna världens nöd – och vara beredd att offra saker för att ge till andra. Och samtidigt inte ätas upp av dåligt samvete. 

Jesus.
Jag får inte ihop det.
Att ge allt till dig. Och samtidigt vara en del av så djupt orättvisa system.
Jag ber om hjälp att leva i den här världen.
Jag får inte ihop det.
Bara genom din nåd.
Bara genom dig.
Jesus.

7 kommentarer

  1. Kära söta Bettan! Så underbart att du saknade mannen som brukade sitta där. Det händer ofta. Ich så kommer en ny eller så återkommer en som varit dör tidigare. Någon skillnad för romernas del tror jag inte att det äg, vare sig hör eller där.
    Men – Mitt i allt och i alla frågor, måste du också veta skillnad mellan renovera och underhålla. Somligt måste bara göras. Stor kram – saknar dig!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *