Fästingsprutan

Idag har tjejerna och jag tagit vår fjärde dos av tbe-vaccin. Sjuksköterskan tyckte det var lite ovanligt att så små barn i den här delen av Sverige redan var inne på sin fjärde dos. Jag berättade att min redan haft tbe för snart åtta år sedan, så han var nu immun och därför slapp vi i alla fall den kostnaden… 

Nu är det ju några år sedan Patrik hade tbe och därför kan jag skämta om det. Men jag kan lova att jag skojade inte så mycket när han blev sjuk. Då var jag livrädd att han aldrig skulle bli sig själv igen.

Patrik precis hemkommen från sjukhuset med en Liv i famnen som precis fyllt ett år

Tbe är ett virus som sprids via fästingar. För ungefär ett hundratal personer så blir detta väldigt allvarligt då du kan drabbas av hjärnhinneinflammation. Patrik fick både hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Han kunde knappt gå den första veckan på sjukhuset, hade väldigt dålig balans, var extremt ljud- och ljuskänslig, hade svårt att hitta orden och var extremt trött. Flera hundratals personer bad och stöttade oss genom detta; Tack! Själv hade jag ingen ork eller tro. Jag hade fullt upp att ta hand om en ettårig Liv. 

För oss har det gått väldigt bra. Patrik har jobbat halvtid fram tills för ett cirka ett och ett halvt år sedan. Nu jobbar han 80% och har fortfarande kvar lite rester från sin tbe. Hjärnan är inte direkt snabb när det kommer till rehab. Till exempel har han väldigt svårt att ha många saker i huvudet, blir trött av att vara i sociala miljöer för mycket (som han eg. älskar), har ofta huvudvärk, blir lättare arg än innan tbe:n och kan absolut inte slarva med sömnen. (Sen har ju detta sammanfallit med småbarnsår och en rätt schleten fru så ibland kan en ju undra vad som är vad….)

Så summa summarum; Ta sprutan. Om du vistas i något av riskområdena:

Riskområden

I Sverige finns TBE främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. Runt tre fjärdedelar av alla rapporterade fall av TBE kommer härifrån. Särskilda riskområden är kusterna kring Södertörn samt vissa öar i östra Mälaren.

Viruset finns också på andra håll i landet. Riskområdet omfattar kustområdena från Roslagen till norra Kalmar län samt de centrala och östra delarna av Mälarregionen.

På Gotlands huvudö har endast någon person blivit smittad. Däremot har flera blivit smittade på de omkringliggande öarna Stora Karlsö och Gotska sandön.

Områden runt och mellan Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och östra Skåne är nya områden.

I Västra Götalands län har personer blivit smittade väster om Kungälv, i Lidköpingstrakten, i Mariestadstrakten och längs Vänerns västra strand.

På senare år har även några smittats av TBE på sydöstra Orust, i området Fjällbacka-Grebbestad och i Skredsvik. Ett par fall har också rapporterats från södra Dalarna. Enstaka personer smittas varje år i Jönköping, Östergötland, Kalmar län, Skåne och Blekinge. 

Info. från 1177.se

Ja, det kostar en slant men hjärnor är kluriga rackare att reparera så det är verkligen värt det! Boka en tid på vårdcentralen eller passa på när du ser en ”fästingbuss” på stan där du kan droppa in och ta sprutan. Fira gärna med glass efteråt, det gjorde i alla fall vi!

4 kommentarer

  1. Fy fabian vilken otäck sjukdom. Och tack Jesus att Patrik mår så pass bra som han gör idag trots allt. Vi ska ta dos två denna helg – känns ju sjukt värt (fast jag hoppar, vågar inte mixtra med mediciner i min kropp…)

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *