Våga vägra städa

Jag minns ett samtal med en äldre kvinna i församlingen när jag var en ganska nybliven mamma. Hon talade med emfas och menade varje ord hon sa: Se nu till att inte städa för mycket. Det kan du spara tills barnen flyttat hemifrån, då kan du ha hur städat du vill.

Efterklangen av vårt samtal har hängt kvar i mig, flera år senare. 

Och jag inser att det är en ganska radikal hållning, trots allt. Mer och mer ser jag hur högt ribban är lagd. Vi förväntas ha det så tjusigt i våra hem! Jag vet inte om det är instagramflödet eller ikeakatalogen eller farmors städmani som lagt den bördan på oss. Men de flesta jag känner är stressade över, har dåligt samvete för, oroar sig över – att de borde ha det finare hemma. 

Vi ursäktar oss för varandra. Och vill förklara att vi inte hunnit, ”därför att…” om det rörigt när vi får besök.

Idag vill jag slå ett slag för modet att tagga ner! Det finns viktigare saker. Det mesta är viktigare faktiskt. Vi får inte stressa ihjäl oss över städning!! Det kommer dagar då vi har tid att städa. Då vi kommer att sakna att trampa runt på legobitar. Vi får istället hjälpa varandra att det är ok med röra, genom att våga visa upp våra röror för varandra.


Oh herre hjälp mig se vad som är viktigt för dig.
Och prioritera det.
Befria mig från jämförelsens tunga börda.
Låt tacksamhet över allt jag har få prägla mig idag
.

4 kommentarer

  1. Jag är väldigt bra på att inte städa på vår & sommar, för då vill jag vara ute! På höst & vinter är jag inne mer & mår lite bättre om det är rent & snyggt. MEN det är väldigt befriande att komma hem till någon som inte har det städat, för så tror jag det är i de allra flesta hem.

  2. Men JA! Tack för detta. Jag är i grunden rätt obrydd men märker hur jag förändrats, städar mer och ursäktar mig om jag inte gjort det. Är det åldern eller kulturen som har mig i sitt grepp?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *