Lucka 17

Äntligen dags för en pappa bakom luckan!!

Idag får ni träffa Josef, som kanske är den trognaste hallelujamorsorläsaren som är pappa? Josef är gift med en av mina bästa vänner och han är pappa på ett så naturligt och härligt sätt fyllt av mycket frihet och glädje.


Berätta lite om dig själv
37 år pappa till tre barn, 10, 7 & 3 år och gift med fantastiska Josefine sedan 11,5 år. En helg för mig själv får gärna innehålla en blandning av Malmö FF, brädspel och beachvolley (konstigt att jag fortfarande skriver beachvolley då jag sedan Aron föddes för 6 år sedan knappt rört en beachvolleyboll, men hoppet om en veterankarriär lever tydligen fortfarande kvar).

I övrigt lägger jag just nu oproportionerligt mycket tanketid på elbilar och solceller samt Immanuelskyrkan sociala arbete där jag är anställd i vår second hand butik. Som par har vi gjort det till en sport att köpa allt vi behöver på loppis. Malmös loppisutbud är suveränt och det går verkligen att fynda det allra mesta man behöver.

Vad är din största utmaning med att vara förälder just nu? Och vad är roligast?

Det roligaste är helt klart att barnen blir äldre vilket innebär att vi kan göra saker som är roligt även för mig som vuxen. Tex ta med Ellen på brädspelsevent och känna stolthet över när hon besegrar andra vuxna brädspelsrävar som inte riktigt fattar hur det där gick till. Eller att köpa dyra och avancerade legobyggen att bygga med sonen för att sedan tillsammans sälja vidare dem med vinst på tradera. Mycket roligare än att sitta med små duplobyggsatser och bygga torn.Utmaningen vi står i är nog att inte låta livets omständigheter som jobb, församlingsengagemang, m.m. gå ut över hur jag mår och är som familj, förälder och partner. Så lätt att låta yttre omständigheter gå ut över ens eget agerande.

Har du något att säga till en nybliven förstagångsförälder?

Köp elbil, du kommer inte ångra dig. Därefter kan jag även tipsa om att åka ut och resa under föräldraledigheten. Något av det bästa vi gjorde var att åka till Kina när Ellen precis fyllt 1 år. Kan verkligen rekommenderas även om jag idag känner att flyget hade fått bytas ut mot ett tåg. Kanske en lägenhet vid havet på Balkan några månader hade varit ett spännande alternativ om vi fått vårt första barn idag.En annan sak som vi varit noga med ända sedan vi fick barn är att boka in en barnfri helg 1 g/halvår då vi åker iväg och gör något för oss själva. Har varit väldigt betydelsefullt för vår relation både att ha den helgen att se fram emot liksom själva helgerna i sig.

Jag vet att du tänker mycket kring ”pappaskapet”. Vill du dela med dig av dina tankar. Finns det fördomar och roller kring hur man ska vara pappa tycker du?

Vet inte om jag upplevt speciellt många fördomar eller rollkrav egentligen. Förmodligen har man det, men aldrig upplevt det som något pressande utan snarare som något positivt man velat leva upp till. Är välsignad med många goda exempel på bra pappor i min omgivning så har egentligen mest glidit med. Jag tror att jag är ganska orädd när det gäller att träda in i sådant som kan uppfattas som traditionella mamma/fruuppgifter som att köpa kläder till barnen (på loppis såklart), inhandla presenter och julklappar, ordna med kalas och ta kommando i planerande och organiserande av släktjulfirande och sånt. Det vill jag peppa andra pappor att också göra och se som en naturlig del i ”pappaskapet”.

2 kommentarer

  1. Kul med en pappa! Tack Josef
    Skulle vara roligt med fler Papparöster.

    Inser att man kan ha olika syn på ”avancerade lego.byggen” – vad är det ens?? ?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *