Lucka 19: Maria

Marias fantastiska barn<3

 Idag ska ni få träffa Maria, vi är kollegor i Östermalmskyrkan! Jag hade mött Maria tidigare men lärde känna Maria djupare i våras när jag skulle rekrytera en lokalvårdare till vår kyrka. En av mina sista arbetsdagar innan semestern satt hon och jag och monterade ihop kontorsstolar och under tiden berättade hon sin livshistoria för mig.
Maria flydde hit själv med sina då två barn, för några år sedan. Maria har aldrig gått i skolan och kunde varken läsa skyltar eller skriva en färdig mening, på sitt  hemspråk och på svenska. Hon och hennes man hade blivit åtskilda under brutala förhållanden i Afghanistan, men hittade varandra igen genom att någon kände igen någon på Facebook(!) Maria har ett driv, en blick och en inre kraft som är så beundransvärd och jag är så glad för henne!

Berätta lite om dig själv!
– Jag heter Maria Karari. Jag kommer ifrån Afghanistan. Jag bor med min man och har tre barn. Två döttrar och en son. Jag jobbar i Östermalmskyrkan. 

Du har en otrolig historia, hur var det att komma till Sverige?
– När jag först kom till Sverige hade jag ingen som jag kände, jag kom själv med mina två barn. Läsa och skriva var väldigt svår för mig pga att jag inte hade gått skolan i mitt hemland och jag blev jätteglad när jag fick lov och gå till skolan och studera och lära mig svenska språket. Eftersom jag inte hade någon att umgås med och för att jag var kristen så drog jag till Malmös kyrka varje söndag för att hitta bra människor som jag skulle ha kontakt med. Sen så var det en kvinna som berättade att jag kunde gå till kyrkan i Kristianstad för det blir så långt och åka ända tills Malmö varje vecka så hon visade mig Östermalmskyrkan och därefter gick jag där varje söndag tills nu och jag  trivs jättebra. 

Hur ser din vardag ut?
– Idag så är allt jättebra och jag är jätteglad över att både min man och  jag har ett jobb, att mina barn får gå till skolan och dagis och att dem får undervisningar som dem kan ha nytta till i framtiden. Vi brukar dra till kyrkan på söndagar. 

Vad är ditt bästa respektive svåraste med föräldraskapet?
– Det bästa med att vara förälder är att se deras uppväxt och att se dem glada är det bästa som finns, att alltid spendera tid med dem. Att se dem lära sig så mycket av allt och annat. Hur dem ändras året runt  det är det bästa med att vara en förälder. Visst ibland finns det svårigheter med att vara förälder också som att när dem är sjuka så att man måste vara vaken på natten för att ta hand om dem. Att ta dem till skolan och dagis alltid stressigt på morgonen för att ge dom deras frukost och klä på dem.

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *