Närvaro

Jag har upptäckt något fantastiskt. När något av våra barn är allmänt oskönt – gnäller och bråkar utan någon uppenbar anledning så finns det en sak som nästan alltid hjälper. 

Det är att gå en promenad med barnet. En promenad ensam med en förälder. Gå och strosa tillsammans utan något tydligt mål. Det förändrar sinnesstämningen hos barnet på ett sällsamt sätt. Dock är det ju inte särskilt ofta man har tid, två föräldrar hemma och möjlighet att gå en promenad ensam med ett barn.

Men igår hände just detta. En pojke var arg, startade bråk och var på sina syskon hela tiden. Båda vi föräldrar var hemma och därför hade jag möjlighet att ta med barnet ensamt på en promenad. Vi bara gick. I början surade han. Ganska fort slappnade han av. Började upptäcka sakerna omkring oss. Började klättra och plocka med pinnar. Började prata.

Vi fick en riktigt mysig promenad och när vi kom hem igen var pojken en solstråle. Flera timmar senare skulle han lägga sig och just den här kvällen brast det. Det kom tårar och bekännelser. Och samtal om det där djupaste och viktigaste. Det som gör ont och det man oroar sig för. 

Och jag kände mig lycklig som mamma. Men också lite ledsen. För jag vet hur ofta vi inte ger barnen sådan här tid. Närvaro-tid. Tid utan att något måste göras eller fixas eller ordnas. Tid utan ena ögat på skärmen och tid utan att andra stör. Närvaron från mig igår öppnade upp för det djupa samtalet ett par timmar senare. Det behövs tid och närvaro och ro för att nå dit.

Och utan att lägga bördor på axlar vill jag uppmuntra oss till mer närvaro. Att utan mål bara vara tillsammans med våra barn kan vara det viktigaste vi kan ge dem. 


9 kommentarer

  1. Naturen är ju också så läkande och lugnande. Promenader i naturen med någon man älskar är något av det bästa som finns. <3

  2. Åh! Det tror jag är sant vi ska genast pröva…

    Vår stora tjej som är 10 har köpt en stegräknarklocka. Det gör att hon gärna går promenader. Ju längre ju bättre! Vi har en jättestor park med precis intill där vi bor. Senaste tiden har vi gått där jättemycket och det har verkligen varit guldstunder i vardagen!!

  3. Tack! Detta var precis vad vi behövde tips på just nu. En 4 åring här hemma med mycket känslor och trots i kroppen. Ska absolut testas!

    1. Kul! Jag har inte gjort det (medvetet iallafall) när mina barn varit så små, men det borde ju vara lika värdefullt för dem!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *