För att det funkar för oss

Jag tror att de allra flesta föräldrar har fått skrota sin ”såhär ska jag göra som förälder”-lista de hade före de fick barn. Så även jag. Jag minns att jag tänkte ”jag ska inte bara ge med mig som andra föräldrar gör, jag ska vara principfast”. Det jag inte visste då är att om man är en principfast och därmed också envis person så är det inte konstigt att få barn med liknande egenskaper. Ibland har vi bara stått som två tjurar och stångats med varann – ingen ger sig.

För nån vecka sedan fick jag frågan om något vardagligt. Typ vad vi äter till kvällsmat (eller snarare, hur kan det komma sig att barnen äter köttbullar och pasta typ fem kvällar i veckan?) och jag insåg att jag inte hade något annat svar än ”för att det funkar för oss”.

Föräldraskapet är i mångt och mycket massor av avvägningar och kompromissande och väljande av vilka strider som är vettiga att ta. Det är den ena fasen som avlöser den andra. Och det allra mesta vi gör och inte gör kommer inte från djupa insikter om att det här är det allra bästa sättet att göra detta på. Nej, vi gör så för att det funkar för oss. Just nu iallafall. 

2 kommentarer

  1. Så klokt, man behöver inte ta alla strider. Dessutom har ju barn så olika temperament, faser och förutsättningar så jag tänker snarare att det är en fördel om man kan vara flexibel och tänka om.
    Kan fortfarande häpna (har 3 barn varav en bebis) hur många råd man kan få i stil med ”varför gör ni inte bara såhär” eller olika teorier kring hur första, andra eller tredje barnet ska vara…

  2. Håller verkligen med om att man måste hitta det som funkar. Jag har haft det jobbigt med jämförelse med andra föräldrar och barn. Typ: varför är det bara mitt barn som skriker och bråkar så mycket, jag måste göra något fel. Varför lagar ”alla” andra föräldrar egen barnmat och jag köper burkar etc. Tycker dock att detta har lagt sig mer sen jag fick nr 2 och förstod mer av att barn är olika, och föräldrar har olika förutsättningar. Nu känner jag mig mer trygg som förälder.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *